W skład większości rodzajów pizzy wchodzi sos pomidorowy i mozzarella. Ta pizza jest inna. Bazuje na świeżych pomidorach, więc jest lżejsza, lekko orzeźwiająca. Kto zna smak pomidorów z czarnymi oliwkami, ten wie, że to świetne połączenie. Kto nie zna, niech szybko wypróbuje 🙂
Pizza z pomidorami i oliwkami
Ciasto:
- torebka suchych drożdży
- 400 g mąki
- 200 ml wody mineralnej (może nie zużyjesz całej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Farsz:
- 1 kg podłużnych pomidorów
- czarne oliwki
- sól
Wykonaj ciasto wg przepisu. Pomidory sparz (zalej na minutę wrzątkiem), obierz i pokrój na plasterki. Oliwki pokrój na plasterki. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj dwa placki. Rozłóż na nich plastry pomidorów i oliwek. Posól. Piecz 15 minut w temperaturze 220°C.
Tagi: oliwki, pizza, pomidory
Zostaw komentarz