W tym sezonie dynia zakrólowała u mnie. Dzieci domagają się wypieków czekoladowych z dynią. Ostatnio, w drodze negocjacji, wymyśliłyśmy – ja i moje córki – że placuszki czekoladowe też mogą być z dynią. Co dla mnie bardzo mile i wciąż zaskakujące: to dzieci domagały się dodania dyni 🙂
Placuszki wyszły inne niż wszystkie moje dotychczasowe placuszki. Z wierzchu leciutko przypieczone, a w środku konsystencja i smak budyniu czekoladowego. Bardzo ciekawe doświadczenie i już czuję, że będziemy tęsknić za tym smakiem i jeszcze je zrobimy. Na wszelki wypadek zamroziłam dynię obraną i pokrojoną w kostki. Te placuszki wykonałam z dyni zamrożonej i jestem bardzo zadowolona z efektu.
Wpis bierze udział w akcji Korzenny Tydzień.
Podobne przepisy: Placuszki z pure z dyni, Placuszki Nigelli, Muffinki czekoladowe z dynią.

Placuszki czekoladowe z dynią

  • 200 g mąki
  • 25 g kakao
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżeczek cukru (ja daję domowy cukier z prawdziwą wanilią)
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • kilka łyżeczek masła
  • szkl pure z dyni

Rozpuść masło i ostudź. Oddziel białka od żółtek. Zmiksuj mąkę, kakao, cynamon, cukier, żółtka, mleko i dynię. Dodaj masło i znowu zmiksuj. Ubij pianę, przełóż ją do ciasta i delikatnie wymieszaj. Smaż placuszki na średnim ogniu, na posmarowanej olejem patelni, przez minutę z każdej strony, czyli do leciutkiego przypieczenia.

Tagi: , , , , , ,