W skład większości rodzajów pizzy wchodzi sos pomidorowy i mozzarella. Ta pizza jest inna. Bazuje na świeżych pomidorach, więc jest lżejsza, lekko orzeźwiająca. Kto zna smak pomidorów z czarnymi oliwkami, ten wie, że to świetne połączenie. Kto nie zna, niech szybko wypróbuje 🙂

Pizza z pomidorami i oliwkami

Pizza z pomidorami i oliwkami
Ciasto:

  • torebka suchych drożdży
  • 400 g mąki
  • 200 ml wody mineralnej (może nie zużyjesz całej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Farsz:

  • 1 kg podłużnych pomidorów
  • czarne oliwki
  • sól

Wykonaj ciasto wg przepisu. Pomidory sparz (zalej na minutę wrzątkiem), obierz i pokrój na plasterki. Oliwki pokrój na plasterki. Ciasto podziel na pół i rozwałkuj dwa placki. Rozłóż na nich plastry pomidorów i oliwek. Posól. Piecz 15 minut w temperaturze 220°C.


Tagi: , ,