Proste i smaczne kotleciki warzywne. Przypadkowo zrobiłam je bez jajek. Trochę się rozpadały i wymagały ostrożnego przenoszenia. Wy możecie dodać jedno jajko. Jest to dość lekkie danie warzywne, ale duszony por sprawia, że można się nim łatwo nasycić.
Podobne przepisy: kotleciki brokułowe, placuszki z brokułem, placuszki z cukinii i marchwi, placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowym, krokieciki z ziemniaków i brokułów z sosem grzybowym, kotleciki ziemniaczane, placuszki z pure z dyni.
Kotleciki brokułowe
- mały brokuł
- 4 ziemniaki
- mały por
- pół łyżeczki tymianku
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- ew. jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ziemniaki i brokuł ugotuj do miękkości. Pora umyj i pokrój na plasterki, odrzucając część ciemnozieloną. Smaż na oliwie, na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. W środku smażenia dodaj tymianek. Por powinien się zeszklić, zmięknąć, ale nie zbrązowieć.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Łodyżki brokułu posiekaj drobno. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, brokuły, pora. Jeśli chcesz, możesz dodać jajko – kotlety będą wtedy bardziej zwarte. Jeżeli masa na kotleciki wyszła zbyt luźna, dodaj trochę bułki tartej (1-2 łyżki).
Z masy formuj niewielkie kulki, lekko spłaszczaj i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na oleju, na średnim ogniu do zrumienienia bułki.
Tagi: brokuły, dla dzieci, por, tymianek, ziemniaki
potrzebny przepis na placki lub kotlety z udziałem cukinii, bo zalega. ten sie będzie nadawał?
Cukinia ma w sobie dużo wilgoci. Nie wiem jak zachowałaby się w tych kotlecikach. Może spróbuj tego: http://2smaki.pl/index.php/przekaski/placuszki-z-cukinii-i-marchwi/

lubimy 🙂
Uwielbiamy!
Ja lubie z cukinii. Proste i skuteczne danie 🙂
Robisz kotleciki panierowane, czy raczej placuszki z cukinii?
placki, z samej cukinii (bez ziemniaków tylko z mąką i jajkiem). Super smakują ozdobione śmietaną i kawałkiem wędzonego łososia 🙂
Brokułowych nigdy nie próbowałam, zresztą z kalafiora tez nie. Kiedyś muszę zrobić i jedne i drugie 🙂
Majanko, warto polubić się z kotlecikami i placuszkami warzywnymi. Są sycące i lekkie jednocześnie. No i bardzo smaczne, szczególnie jeśli doprawi się je przyprawami lub dodatkiem skarmelizowanego pora albo cebuli.
Ja ostatnio zaczynam się lubić z takimi warzywnymi kotletowymi wariacjami – tak jak napisałaś, jest pysznie, sycąco i lekko i zdrowo!
Tu-tusia, Twoje słowa uświadomiły mi, że przydałaby się przy tym przepisie lista podobnych potraw. Już dopisałam we wstępie. Może znajdziesz tam coś dla siebie 🙂