Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie i nadesłali swoje propozycje dań makaronowych dla dzieci. Otrzymałam od Was około 50 apetycznych i pomysłowych przepisów. Wiele z nich łączyło dobry smak z atrakcyjnym dla dzieci sposobem podania potrawy na talerzu. Nie było łatwo wytypować najciekawsze przepisy.

Przy okazji okazuje się, że nadal hitami dla dzieci są makaron z białym serem oraz makaron z sosem z owoców 🙂 A w następnej kolejności makaron z sosem bolońskim lub podobnym.

Ostatecznie zdecydowałam się na lasagne piccolo Kingi Gutowskiej oraz makaron ze złotymi jabłkami Krysi Drozd. Gratuluję! Proszę o Wasze dane do wysłania nagród.

Lasagne piccolo

Składniki na 6 porcji:
  • Lasagne piccolo150 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1/2 cebulki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • garść makaronu łazanki
  • garść tartego żółtego sera
  • szczypta bazylii, oregano, soli i pieprzu
  • 2 łyżki masła

Na oleju smażymy posiekaną drobno cebulkę i mięso, następnie doprawiamy i wlewamy koncentrat z odrobina wody lub sok pomidorowy, tak aby lekko poddusić mięso, kiedy woda nieco odparuje odstawiamy do wystudzenia. Silikonowe foremki lub małe naczynka żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ugotowanych łazanek, posypujemy startym serem, na to mięso i powtarzamy:) Ostatnią warstwę układamy z makaronu z odrobina masła na wierzchu (foremki są zbyt małe, aby na wierzchu dodać sos, a poza tym tak jest szybciej;) Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i listkiem bazylii w roli włosów;)

Makaron ze złotymi jabłkami

  • Makaron ze złotymi jabłkamimakaron(w tym przypadku kokardki Lubellii)
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki oliwy
  • cynamon
  • rodzynki
  • 3 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • kilka kostek czekolady
  • owoce do dekoracji
Jabłka obrać ze skórki,pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie (ok 10 min).Wsypać cukier i skarmelizować na złoto.Dodać szczyptę cynamonu i wanilię.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i dodać do jabłek.
Ugotować makaron al dente.
Na makaron nałożyć jabłka,udekorować owocami i wiórkami czekoladowymi.
Wcinać ze smakiem!