Proste i smaczne kotleciki warzywne. Przypadkowo zrobiłam je bez jajek. Trochę się rozpadały i wymagały ostrożnego przenoszenia. Wy możecie dodać jedno jajko. Jest to dość lekkie danie warzywne, ale duszony por sprawia, że można się nim łatwo nasycić.

Podobne przepisy: kotleciki brokułowe, placuszki z brokułem, placuszki z cukinii i marchwi, placuszki z cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowym, krokieciki z ziemniaków i brokułów z sosem grzybowym, kotleciki ziemniaczane, placuszki z pure z dyni.

Kotleciki brokułowe

Kotleciki brokułowe

  • mały brokuł
  • 4 ziemniaki
  • mały por
  • pół łyżeczki tymianku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Ziemniaki i brokuł ugotuj do miękkości. Pora umyj i pokrój na plasterki, odrzucając część ciemnozieloną. Smaż na oliwie, na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. W środku smażenia dodaj tymianek. Por powinien się zeszklić, zmięknąć, ale nie zbrązowieć.

Ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć tłuczkiem. Łodyżki brokułu posiekaj drobno. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, brokuły, pora. Jeśli chcesz, możesz dodać jajko – kotlety będą wtedy bardziej zwarte. Jeżeli masa na kotleciki wyszła zbyt luźna, dodaj trochę bułki tartej (1-2 łyżki).

Z masy formuj niewielkie kulki, lekko spłaszczaj i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na oleju, na średnim ogniu do zrumienienia bułki.

Kotleciki brokułowe

Kotleciki brokułowe

 

Tagi: , , , ,