Moim zdaniem taki zestaw jest świetnym pomysłem na kolację dla dowolnej ilości gości 🙂 Wystarczy wcześniej przygotować wszystkie dodatki w oddzielnych miseczkach, a goście sami będą sobie robić swoje kompozycje smakowe. A efekt końcowy jest zawsze przepyszny. Naszym gościom bardzo smakowało 🙂
Falafel to bardzo smaczne kotleciki z ciecierzycy, które są znacznie lżejsze od mięsnych, więc na lato idealne. Do tego świeże warzywa, surówki, pomidory suszone, oliwki. A na koniec sos czosnkowy i sos chili 🙂
Nie przejmuj się ilością zaproponowanych dodatków. Wybierz to, co Ci najbardziej odpowiada 🙂
Falafel z pitą i warzywami
- falafel
- pita
- ogórki
- pomidory
- oliwki
- suszone pomidory
- sałatka Coleslaw
- sałatka grecka
Sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Ostry sos pomidorowy:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- chili lub pieprz kajeński – ilość wg uznania, ja dałam ćwierć łyżeczki
- sól, cukier
Zrób sałatkę grecką i sałatkę Coleslaw i wstaw do lodówki. Wymieszaj składniki sosów i przelej do dzbanuszków lub sosjerek. Pomidory suszone i oliwki przełóż do miseczek. Ogórki obierz i pokrój na podłużne kawałki. Pomidory pokrój w ósemki. Placki pita przekrój na dwie lub cztery części (ja kroiłam na cztery). Przygotuj falafel wg przepisu – najlepiej podać je póki są ciepłe. Podaj wszystko na stół w oddzielnych miseczkach. Goście sami będą komponować swoje zestawy smakowe 🙂
Tagi: czosnek, dla dzieci, falafel, jogurt, ogórek, oliwki, pieprz kajeński, pita, pomidory, pomidory suszone, przecier pomidorowy
[…] wypróbowania tej egzotycznej, choć już dość popularnej u nas potrawy. Zobacz też przepis na Falafel z pitą i warzywami. Przepis znalazłam w książce “Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” Moniki, […]
[…] Soczewicę zmiel na mąkę w młynku do kawy lub dobrym malakserze. Wymieszaj ją z mąką i solą i stopniowo dodawaj wodę zagniatając ciasto. Ciasto ma być gęste, zwarte, może być lekko klejące. Uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na plastry grubości pół centymetra. Każdy plaster rozwałkuj cieniutko, obficie podsypując mąką pszenną w trakcie wałkowania. Rozwałkowany placek pokrój na 8 części, jak pizzę. Kiedy już wszystkie placki będą pokrojone na kawałki, smaż je przez kilka sekund w głębokim tłuszczu, mocno rozgrzanym. Po usmażeniu powinny być złote. Jeśli przypieczesz je na brązowo, nie będą tak smaczne. Jeszcze gorące tortille posypuj wymieszaną posypką. Najlepiej podawać je z sosami, np takimi jak do falafel z pitą i warzywami. […]