Jest to kolejny wypróbowany przeze mnie przepis z książki „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy” Moniki, Macieja i Karoliny Szyciłło. Bardzo sympatyczna przekąska. I na pewno zdrowa 🙂 Tortille wykonuje się tu samodzielnie, z mąki powstałej ze zmielenia czerwonej soczewicy. Fajnie jest zrobić taką przekąskę, zamiast kupić gotowe chipsy w sklepie.
Tortille z soczewicy są smaczne same w sobie, ale my na tym nie poprzestaniemy 🙂 Na wierzchu posypujemy je parmezanem i słodką papryką. Są pyszne w takim połączeniu.

Tortille z czerwonej soczewicy

Tortille z czerwonej soczewicy, z parmezanem
Ciasto:

  • szkl mąki pszennej
  • szkl czerwonej soczewicy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ciepła woda (około pół szklanki)

Posypka:

  • szkl startego parmezanu
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli (ja nie dałam)

Soczewicę zmiel na mąkę w młynku do kawy lub dobrym malakserze. Wymieszaj ją z mąką i solą i stopniowo dodawaj wodę zagniatając ciasto. Ciasto ma być gęste, zwarte, może być lekko klejące. Uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na plastry grubości pół centymetra. Każdy plaster rozwałkuj cieniutko, obficie podsypując mąką pszenną w trakcie wałkowania. Rozwałkowany placek pokrój na 8 części, jak pizzę. Kiedy już wszystkie placki będą pokrojone na kawałki, smaż je przez kilka sekund w głębokim tłuszczu, mocno rozgrzanym. Po usmażeniu powinny być złote. Jeśli przypieczesz je na brązowo, nie będą tak smaczne. Jeszcze gorące tortille posypuj wymieszaną posypką. Najlepiej podawać je z sosami, np takimi jak do  falafel z pitą i warzywami.


Tagi: ,