Pasuje na każdą okazję. Dobrze komponuje się z obiadem, a podana z grzankami czosnkowymi może być główną atrakcją kolacji. Do tego cieszy oczy swoimi kolorami. Duża dawka witamin przed zimą.

Sałatka grecka

Sałatka grecka

  • ser Feta
  • 4 pomidory (najlepiej 2 czerwone i 2 żółte)
  • ogórek wąż
  • paryka (najlepiej po ćwiartce: czerwonej, pomarańczowej, żółtej i zielonej)
  • mała cebula czerwona
  • oliwki (czarne i zielone, mogą być nadziewane)
  • puszka kukurydzy
  • ew.  kilka liści sałaty

Sos:

  • 1/3 szkl oliwy
  • łyżka octu winnego
  • ząbek czosnku
  • tymianek, lubczyk, bazylia (razem 1 łyżeczka)
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki sosu włóż do słoika. Zakręć dokładnie pokrywkę i potrząsaj aż sos dokładnie się połączy. Spróbuj i ewentualnie dopraw.

Cebulę pokrój w krążki lub półkrążki i rozdziel warstwy. Oliwki możesz przekroić na pół. Paprykę po usunięciu pestek pokrój w kostkę. Ogórki obierz i pokrój w grubą kostkę. Pomidory sparz pół minuty we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Ser pokrój w grubą kostkę. Warzywa (oprócz sałaty), połowę sera i sos dokładnie wymieszaj. Na dnie miski rozłóż liście sałaty. Na nich ułóż sałatkę, a na wierzchu rozłóż pozostałe kostki sera Feta. Na samym końcu można jeszcze polać sałatkę oliwą i posypać świeżo zmielonym pieprzem.


Tagi: , , , , , , , , , , , ,