Zielony kolor przywo艂uje wiosn臋, prawda? 馃槈
Zupa z zielonych warzyw daje si艂臋 na przetrwanie ko艅c贸wki zimy. Na tym etapie potrzebujemy wzmocnienia, witamin i chlorofilu z zielonych ro艣lin. Dlatego gor膮co polecam przygotowanie prostej zupy z mn贸stwa zielonych sk艂adnik贸w. Nie tylko warzyw, ale r贸wnie偶 zi贸艂, dzi臋ki kt贸rym zupa nabierze zdecydowanego smaku.

Zupa z zielonych warzyw

Zupa z zielonych warzyw

  • p贸艂 g艂贸wki broku艂u
  • 1,5 szkl zielonego groszku mro偶onego
  • p臋czek zielonych szparag贸w – je艣li nie masz, pomi艅
  • 2 gar艣cie li艣ci szpinaku
  • kilka cm zielonej cz臋艣ci pora
  • 4 艂y偶ki oliwy
  • z膮bek czosnku
  • 艂y偶eczka pasty bulionowej
  • odrobina pieprzu kaje艅skiego
  • 艂y偶eczka lubczyku
  • p贸艂 艂y偶eczki bazylii
  • ew. s贸l, pieprz

Do podania:

  • listki 艣wie偶ej bazylii

Do garnka o grubym dnie wlej 2 艂y偶ki oliwy, dodaj pokrojonego w plastry pora, posyp odrobin膮 soli. Du艣 na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, od czasu do czasu mieszaj膮c.

W tym czasie broku艂 podziel na r贸偶yczki, a szparagi przekr贸j oddzielaj膮c g艂贸wki od 艂ody偶ek.

Wlej 1 litr wrz膮cej wody, dodaj past臋 bulionow膮 oraz groszek i gotuj przez 10 minut. Dodaj szpinak, broku艂, 艂odygi szparag贸w, pieprz kaje艅ski, lubczyk oraz bazyli臋 i gotuj jeszcze przez 6 minut. Pod koniec gotowania dopraw ewentualnie sol膮 i pieprzem.

Czosnek obierz i pokr贸j na plasterki. G艂贸wki szparag贸w z czosnkiem podsma偶 na 2 艂y偶kach oliwy na 艣rednim ogniu, przez 4 minuty, cz臋sto mieszaj膮c. Opr贸sz odrobin膮 soli.

Ugotowan膮 zup臋 zmiksuj. Mo偶esz wcze艣niej od艂o偶y膰 kawa艂ki warzyw, kt贸rych u偶yjesz do podania zupy.

Do talerza wlej zup臋, na wierzchu u艂贸偶 sma偶one szparagi z czosnkiem oraz inne warzywa i listki 艣wie偶ej bazylii.

Zupa z zielonych warzywZupa z zielonych warzywZupa z zielonych warzyw

Tagi: , , , , , , , ,