Cukinia duszona z marchewką i pomidorami to danie jednogarnkowe, do którego można dorzucić wszystkie ulubione warzywa. Podstawą jest oczywiście cukinia. A „kropką nad i” koperek oraz czosnek. Takie warzywa tworzą potrawę lekką, aromatyczną, idealną na ciepły, ale nie gorący dzień. Mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem.
Cukinia z marchewką i pomidorami
- cukinia
- marchewka
- cebula – u mnie pół białej i pół czerwonej
- 2 pomidory
- 2 łyżki szczypiorku
- ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- łyżka oleju z pestek winogron
- pół łyżeczki kminku mielonego
- sól, pieprz
Marchewkę, cukinię, pomidory, szczypiorek i koperek umyj. Marchewkę i cebulę obierz. Pomidory sparz przez minutę we wrzątku i obierz.
Na głęboką patelnię wlej tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę oraz startą marchewkę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj pół cukinii startej na tarce i duś przez 4 minuty. Dodaj pozostałą cukinię pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone w kostkę, posiekany szczypiorek, trochę soli, wymieszaj i duś przez 4 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, kminek, wymieszaj, gotuj jeszcze przez minutę. Wyłącz ogień i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tagi: cebula, cukinia, czosnek, kminek, koperek, marchewka, olej z pestek winogron, pomidory, szczypiorek
U mnie cukinia z bakłażanem papryką czerwoną cebulą i mielona kolendra a do tego ser haloumi
Brzmi pysznie! 🙂
Zapraszam
Moje smaki 🙂 Muszę spróbować!
Agnieszko, wypróbuj koniecznie! W naszej rodzinie ta potrawa jest ostatnio hitem 🙂
Dziś zrobiłam, wyszło pyszne 🙂
Iza, bardzo się cieszę 🙂