Cukinia duszona z marchewką i pomidorami to danie jednogarnkowe, do którego można dorzucić wszystkie ulubione warzywa. Podstawą jest oczywiście cukinia. A „kropką nad i” koperek oraz czosnek. Takie warzywa tworzą potrawę lekką, aromatyczną, idealną na ciepły, ale nie gorący dzień. Mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem.

Cukinia z marchewką i pomidorami

Cukinia z marchewką i pomidorami

  • cukinia
  • marchewka
  • cebula – u mnie pół białej i pół czerwonej
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • pół łyżeczki kminku mielonego
  • sól, pieprz

Marchewkę, cukinię, pomidory, szczypiorek i koperek umyj. Marchewkę i cebulę obierz. Pomidory sparz przez minutę we wrzątku i obierz.

Na głęboką patelnię wlej tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę oraz startą marchewkę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodaj pół cukinii startej na tarce i duś przez 4 minuty. Dodaj pozostałą cukinię pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone w kostkę, posiekany szczypiorek, trochę soli, wymieszaj i duś przez 4 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, kminek, wymieszaj, gotuj jeszcze przez minutę. Wyłącz ogień i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Cukinia z marchewką i pomidorami

Tagi: , , , , , , , ,