O tej porze roku trzeba się trochę postarać, żeby zapewnić sobie odpowiednią ilość warzyw i owoców, które dla mnie są podstawą zdrowego żywienia. Warzywa z poprzedniego sezonu są zwykle zwiędnięte, a o świeże jeszcze trudno. W dodatku te pierwsze wiosenne warzywa nie mają jeszcze wystarczająco dużo naturalnego słońca, więc z ich smakiem i jakością bywa różnie. Dlatego nie kupujcie warzyw, które dopiero zaczynają pojawiać się w sklepach, poczekajcie 3-4 tygodnie.

Przygotowałam dla Was spis potraw z warzywami wiosennymi. Mam nadzieję, że podsunie Wam nowe pomysły na wykorzystanie tego, co akurat jest dostępne w warzywniakach 🙂

Rabarbar

Jestem zdecydowaną przeciwniczką diet ograniczających spożycie pokarmów danego rodzaju, na przykład mocno ograniczających tłuszcze lub węglowodany. Równowaga jest dla mnie najbardziej rozsądnym rozwiązaniem.

Właściwie, gdybym miała krótko streścić moje podejście do dbania o zdrowie i wygląd, to byłaby to zasada 7U (Szczęśliwa siódemka).

Nie zapomnijcie też o aktywności fizycznej, która przy zmniejszonym spożyciu warzyw jest bardzo pożądana. Ja wybrałam taniec latynoamerykański (niezmiennie od kilku lat) oraz od niedawna ćwiczenia modelujące sylwetkę dostępne na przykład na YouTube.

Potrawy z warzywami wiosennymi

(niektóre z tych warzyw już są, inne pojawią się niedługo)

Botwinka
Brokuły
Cebula
Cukinia
Czosnek
Dymka
Kalafior
Kapusta
Koperek
Marchew
Natka pietruszki
Ogórek
Papryka
Pietruszka
Por
Rabarbar
Rukola
Rzeżucha
Rzodkiewka
Sałata
Seler
Szczypiorek
Szparagi
Szpinak

Co by tu jeszcze dopisać? 🙂