Bardzo lubię robić i jeść roladki z pizzy 🙂 Mają smak pizzy, a można je wygodnie brać w jedną rękę. Połączenie smaków grillowanej cukinii i oscypka okazało się bardzo udane.
Wpis bierze udział w akcji: Wielkie grillowanie.
Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i oscypkiem
Ciasto:
- 400 g mąki
- opakowanie suchych drożdży (7g)
- pół szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Farsz:
- 1-2 cukinie
- 2 małe oscypki wędzone
[Listonic]
Ciasto wykonaj wg przepisu. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj (np. na patelni do grillowania) aż się lekko zrumienią. Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i oscypka. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.
Tagi: cukinia, grill, oscypek, pizza
Ale cudeńka! :)))
Tastefully, pewnie! 🙂
Justinek, jak najbardziej, warto się skusić 🙂
Wyglądają pysznie, pizze lubie bardzo (jak z resztą chyba każdy), więc może się skuszę na ten przepis 🙂
Bardzo ciekawa wersja „niby” pizzy. Podoba mi się i do tego jeszcze z oscypkiem. mniam
Joanno, mi też ten oscypek się tu bardzo podoba 🙂
Świetny pomysł!!!
Beato, mi też się bardzo podoba 🙂
Oscypki uwielbiam. nawet przez 3 miesiące mieszkania w górach mi się nie przejadły 🙂 robiłam w wersji pizzy tradycyjnej (placek znaczy) z oscypkiem, ostrą papryczką, ogórkiem kiszonym i dżemem wiśniowym (z braku żurawiny). brzmi dziwacznie, ale strasznie lubię połączenie słodki-słony-ostry, a nawet Mój Wybrzydzający Trzylatek jadł z entuzjazmem (o ile z entuzjazmem można jeść, ale jemu się udało) 😉 oscypka z cukinią spróbuję na bank, jedno z niewielu połączeń których nie umiem sobie wyobrazić..
Gosiaczku, ja też uwielbiam oscypki. Właśnie jestem w Zakopanem i zachwycam się smakiem takich świeżych, prosto „od Góralki” (lub od kozy/owcy – jak kto woli 😉 ).
Twoja wersja pizzy z oscypkiem jest bardzo… oryginalna i nie wiem czy bym się odważyła spróbować 😉 Ale skoro 3-latek zjadł, to może bym się przekonała. Oscypka z cukinią, to sobie nawet nie wyobrażaj, tylko rób szybciutko. Jeśli lubisz oscypka, to na pewno Ci się spodoba ta wersja.
Jakie ladne są! Musza być pyszne i pięknie pachnieć a oscypki uwielbiam!:)
Dzięki, Majanko! Są pyszne i pięknie pachną 🙂 Ja też uwielbiam oscypki. Właśnie jestem w Zakopanem, więc mogę poszaleć w tym temacie 🙂
[…] kolejna wersja moich roladek z cukinią grillowaną. Roladki z oscypkiem są bardzo wyraziste. Te roladki są kremowe i aksamitne. Znacznie delikatniejsze. Łatwo możesz […]
[…] Cruz – Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i oscypkiem, Schab w glazurze pomarańczowej, Kurczak w glazurze miodowej z […]