Bardzo lubię robić i jeść roladki z pizzy 🙂 Mają smak pizzy, a można je wygodnie brać w jedną rękę. Połączenie smaków grillowanej cukinii i oscypka okazało się bardzo udane.

Wpis bierze udział w akcji: Wielkie grillowanie.



Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i oscypkiem

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Farsz:

  • 1-2 cukinie
  • 2 małe oscypki wędzone

[Listonic]

Ciasto wykonaj wg przepisu. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj (np. na patelni do grillowania) aż się lekko zrumienią. Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i oscypka. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.

Tagi: , , ,