To kolejna wersja moich roladek z cukinią grillowaną. Roladki z oscypkiem są bardzo wyraziste. Te roladki są kremowe i aksamitne. Znacznie delikatniejsze. Łatwo możesz wykonać oba rodzaje, a każdy będzie mógł wybrać wersję dla siebie 🙂

Wpis bierze udział w akcji Cukiniowy sierpień.


Roladki z pizzy z grillowaną cukinią i ricottą

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • opakowanie suchych drożdży (7g)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Farsz:

  • 1-2 cukinie
  • pół małego opakowania ricotty

[Listonic]

Ciasto wykonaj wg przepisu. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry i grilluj (np. na patelni do grillowania) aż się lekko zrumienią. Z ciasta rozwałkuj duży prostokątny placek. Wzdłuż dłuższego boku ułóż plastry cukinii i ricottę. Zawiń ciasto z farszem i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Ustawiaj je na sztorc z naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia. Piecz przez 15-25 minut lub do ładnego zrumienienia ciasta w temperaturze 230°C lub 210°C z termoobiegiem.

Tagi: , , ,