Koktajl z buraków i żurawiny jest po prostu pyszny. Zawiera słodkie buraki, delikatnie pikantnego selera naciowego, słodkiego i orzeźwiającego ananasa oraz mleko kokosowe. Dodatek płatków owsianych sprawia, że koktajl jest łagodniejszy w smaku i gęściejszy. Do tego wspaniale wpływa na zdrowie.
Burak zawiera antocyjany, czyli barwniki które poprawiają naszą odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu raka. Żurawina ma własności przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jest znana ze skutecznej pomocy przy zapaleniach pęcherza moczowego, niektórych schorzeniach skóry i wrzodach żołądka. Ananas leczy infekcje układu oddechowego, poprawia trawienie oraz usuwa pasożyty z przewodu pokarmowego.
Koktajl z buraków i żurawiny
[2 małe porcje lub jedna duża]
- pół paczki (200 g) Fit&Easy Super koktajl Red (buraki, marchew, seler naciowy)
- ćwierć ananasa
- łyżka żurawin
- 50 ml mleka kokosowego
- 50-100 ml wody
- łyżka płatków owsianych pełnoziarnistych
Ananasa obierz i pozbaw twardej środkowej części. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, zajrzyj tutaj.
Do malaksera włóż wszystkie składniki koktajlu i zmiksuj na gładko. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj.
Zobacz też:
Warsztaty Fit&Easy z Jaśkiem Kuroniem i nowa piramida żywieniowa
Poprzednie warsztaty Fit&Easy z Jaśkiem Kuroniem
Koktajl z kiwi, natki pietruszki i pomarańczy
Koktajl truskawkowo-malinowy z ananasem
Koktajl truskawkowo-cytrynowy dla dzieci
Koktajl z natki pietruszki i banana
Tagi: ananas, buraki, dla zdrowia, marchewka, mleko kokosowe, płatki owsiane, seler naciowy, żurawina
Dla mnie please!
Liliana, łap! Pod rzucam Ci buteleczkę 🙂
A wiesz że zakwas mi spleśniał? Najpierw kukurydziany. Potem ryżowy. Potem owsiany…
Liliana, nie robiłam takich nietypowych zakwasów jeszcze. Generalnie młode zakwasy są kapryśne. Jeśli spleśniały, to znaczy, że zbyt długo przebywały bez dokarmienia. Spróbuj w takim razie częściej dokarmiać lub przechowywać w niższej temperaturze, aby spowolnić proces zakwaszania.
Łap! Pod rzucam Ci buteleczkę 🙂
Nie robiłam takich nietypowych zakwasów jeszcze. Generalnie młode zakwasy są kapryśne. Jeśli spleśniały, to znaczy, że zbyt długo przebywały bez dokarmienia. Spróbuj w takim razie częściej dokarmiać lub przechowywać w niższej temperaturze, aby spowolnić proces zakwaszania.
super <3