Nalewka całkiem prosta do wykonania, ale zdecydowanie dla cierpliwych. Jednak warto poczekać, bo efekt jest cudowny. Delikatny, słodko-kwaśny, aksamitny. Janek na tej nalewce ćwiczy swoją cierpliwość – jak zobaczycie ile czasu się ją przygotowuje, zrozumiecie. Jest tego warta! Teraz możemy się cieszyć wspaniałym smakiem nalewki w zimowe wieczory z przyjaciółmi.

Nalewka malinowa

Nalewka malinowa

Faza I

  • 0,5 kg malin – świeżych lub mrożonych
  • 0,5 kg cukru

Do szczelnie zamykanego dużego słoja wsypuj na zmianę maliny i cukier. Odstaw mieszankę w ciemne miejsce na 3 miesiące. W tym czasie maliny puszczą sporo soku.

Faza II

  • 0,5 l wódki

Po trzech miesiącach syrop z malin przelej do szczelnie zamykanego słoika. Pozostałe maliny zalej wódką, zamknij szczelnie i oba słoje odstaw w ciemne miejsce na kolejne 3 miesiące.

Faza III

Po trzech miesiącach zlej wódkę nasączoną sokiem malinowym i połącz z wcześniej zlanym syropem z malin. Zamieszaj, kręcąc słoikiem. Odstaw na 6 tygodni, aby się przegryzło.

Nalewka malinowa

Nalewka malinowa

Tagi: ,