Bataty lub pataty, czyli słodkie ziemniaki, pieczone są najlepsze! Ostatnio coraz łatwiej je kupić, choćby w sieciach dyskontów. Proponuję zastąpić nimi ziemniaki na świątecznym obiedzie. Pieczone pataty pasują do pieczonych mięs, dipów i sałat. My najczęściej wyjadamy je prosto z blachy, bez dodatków 🙂

Pieczone pataty

Pieczone pataty

  • 4 pataty
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanych świeżych listków rozmarynu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Pataty obierz i pokrój na plastry, a następnie na długie frytki. Na blachę wlej oliwę, przełóż pataty, posiekany czosnek, posiekany rozmaryn, sok z cytryny i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź widelcem, czy pataty są już odpowiednio miękkie.

Podawaj na przykład z dipem guacamole.

Pieczone patatyPieczone pataty

Zobacz też:

Pieczone bataty 0 Bataty pieczone

Ossobuco z gremolatą cytrynową Ziemniaki pieczone i ossobuco z gremolatą cytrynową (+film)

Podudzia kurczaka w karmelu, z frytkami Frytki pieczone i podudzia kurczaka w karmelu (+film)

Warzywa pieczone Warzywa pieczone

Guacamole Guacamole

Chipsy z buraków i marchewki Chipsy z buraków, marchewki i pietruszki z dipem orzechowym

Chipsy z ziemniaków, buraków i marchwi z sosem orzechowym Chipsy z ziemniaków, buraków i marchwi z sosem z orzeszków ziemnych

Tortille z czerwonej soczewicy Tortille z czerwonej soczewicy

 

Tagi: , , , ,