Bataty lub pataty, czyli słodkie ziemniaki, pieczone są najlepsze! Ostatnio coraz łatwiej je kupić, choćby w sieciach dyskontów. Proponuję zastąpić nimi ziemniaki na świątecznym obiedzie. Pieczone pataty pasują do pieczonych mięs, dipów i sałat. My najczęściej wyjadamy je prosto z blachy, bez dodatków 🙂
Pieczone pataty
- 4 pataty
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanych świeżych listków rozmarynu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
Pataty obierz i pokrój na plastry, a następnie na długie frytki. Na blachę wlej oliwę, przełóż pataty, posiekany czosnek, posiekany rozmaryn, sok z cytryny i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź widelcem, czy pataty są już odpowiednio miękkie.
Podawaj na przykład z dipem guacamole.
Zobacz też:
Ziemniaki pieczone i ossobuco z gremolatą cytrynową (+film)
Frytki pieczone i podudzia kurczaka w karmelu (+film)
Chipsy z buraków, marchewki i pietruszki z dipem orzechowym
Chipsy z ziemniaków, buraków i marchwi z sosem z orzeszków ziemnych
Tortille z czerwonej soczewicy
Tagi: bataty, czosnek, pataty, rozmaryn, sok z cytryny
Mniam!
Uwielbiam! Ja rozważam zrobienie z nich puree, do kaczki lub gęsi
Gosiu, świetny pomysł! Nie robiłam jeszcze puree z batatów, ale jestem pewna, że wyjdzie pyszne! 🙂
Ja bardzo lubię połączenie batatów z harissą, cudnie słodko-pikantne wychodzą 🙂
O widzisz, harissy jeszcze nie próbowałam. Dzięki za pomysł 🙂
…i są wyjątkowo smaczne
To prawda! Ja najchętniej zajadam je prosto z blachy 😀