Tarty warzywne od dawna są moim ulubionym i popisowym daniem. Aktualnie w kuchni staram się odchudzić i uzdrowić dawne przepisy, więc tym razem tarta jest na spodzie z mąki żytniej pełnoziarnistej, a baza już nie jest na śmietanie kremówce, tylko na jogurcie naturalnym.
Moim zdaniem najlepsze tarty to tarty warzywne, więc i tym razem wrzuciłam do farszu mnóstwo ulubionych warzyw. Nowością dla mnie było, że nie kroiłam ich na drobne plasterki, ale z grubsze słupki, dzięki czemu warzywa zachowały w środku trochę chrupkości. Dodałam też zioła prowansalskie, które akurat dostałam prosto z Prowansji, więc oprzeć się nie było jak 😉 Całość świetnie się skomponowała i tarta – jak zwykle – zniknęła błyskawicznie.
Zobacz też inne moje tarty.
Tarta żytnia z pieczarkami, porem i cukinią
Ciasto:
[na dwie duże tarty]
- 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej, u mnie typ 1200
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 1/2 – 1 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jogurtowo-jajeczna:
[na 1-2 tarty]
- 0,3 l jogurtu naturalnego
- 5 jaj lub 4 jajka + białko
- sól, pieprz
Farsz:
[na jedną tartę]
- por – kawałek długości 10 cm
- marchewka
- pietruszka
- 300 g pieczarek
- pół średniej cukinii
- łyżka ziół prowansalskich
- gałązka natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na żytnią pełnoziarnistą i śmietany na jogurt.
Uwaga. Do tej pory nie miałam problemu z ciastami kruchymi na mące żytniej, ale tym razem jeden z dwóch spodów do tarty popękał. Nie przeszkadzało to w dalszym upieczeniu tarty, farsz nie przeciekał. Jednak na wszelki wypadek ostrzegam.
Farsz. Warzywa dokładnie umyj. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki obierz. Pora pokrój na plasterki i przełóż na dużą patelnię z oliwą. Duś pod przykryciem przez 10 minut na niewielkim ogniu.
Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokrój w 3-4 centymetrowe słupki, a pieczarki w półplasterki. Wszystko przełóż na patelnię i smaż jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj zioła prowansalskie, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż usmażone warzywa. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut. Upieczoną i lekko przestudzoną tartę posyp listkami pietruszki. Można też podać tartę wystudzoną do temperatury pokojowej.
Tagi: cukinia, jogurt naturalny, mąka żytnia, marchewka, natka pietruszki, pieczarki, pietruszka, por, tarta, zioła prowansalskie
Smacznie wygląda:)
Też tak uważam, ale ja w stosunku do tart warzywnych nie jestem obiektywna 😀
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dzięki! 🙂