Tarty warzywne od dawna są moim ulubionym i popisowym daniem. Aktualnie w kuchni staram się odchudzić i uzdrowić dawne przepisy, więc tym razem tarta jest na spodzie z mąki żytniej pełnoziarnistej, a baza już nie jest na śmietanie kremówce, tylko na jogurcie naturalnym.

Moim zdaniem najlepsze tarty to tarty warzywne, więc i tym razem wrzuciłam do farszu mnóstwo ulubionych warzyw. Nowością dla mnie było, że nie kroiłam ich na drobne plasterki, ale z grubsze słupki, dzięki czemu warzywa zachowały w środku trochę chrupkości. Dodałam też zioła prowansalskie, które akurat dostałam prosto z Prowansji, więc oprzeć się nie było jak 😉 Całość świetnie się skomponowała i tarta – jak zwykle – zniknęła błyskawicznie.

Zobacz też inne moje tarty.

Tarta żytnia z porem, pieczarkami i cukinią

Tarta żytnia z pieczarkami, porem i cukinią

Ciasto:

[na dwie duże tarty]
  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej, u mnie typ 1200
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 1/2 – 1 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jogurtowo-jajeczna:

[na 1-2 tarty]
  • 0,3 l jogurtu naturalnego
  • 5 jaj lub 4 jajka + białko
  • sól, pieprz

Farsz:

[na jedną tartę]
  • por – kawałek długości 10 cm
  • marchewka
  • pietruszka
  • 300 g pieczarek
  • pół średniej cukinii
  • łyżka ziół prowansalskich
  • gałązka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na żytnią pełnoziarnistą i  śmietany na jogurt.
Uwaga. Do tej pory nie miałam problemu z ciastami kruchymi na mące żytniej, ale tym razem jeden z dwóch spodów do tarty popękał. Nie przeszkadzało to w dalszym upieczeniu tarty, farsz nie przeciekał. Jednak na wszelki wypadek ostrzegam.

Farsz. Warzywa dokładnie umyj. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki obierz. Pora pokrój na plasterki i przełóż na dużą patelnię z oliwą. Duś pod przykryciem przez 10 minut na niewielkim ogniu.
Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokrój w 3-4 centymetrowe słupki, a pieczarki w półplasterki. Wszystko przełóż na patelnię i smaż jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj zioła prowansalskie, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż usmażone warzywa. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut. Upieczoną i lekko przestudzoną tartę posyp listkami pietruszki. Można też podać tartę wystudzoną do temperatury pokojowej.

Tarta żytnia z porem, pieczarkami i cukinią 1Tarta żytnia z porem, pieczarkami i cukinią 2Tarta żytnia z porem, pieczarkami i cukinią 00Tarta żytnia z porem, pieczarkami i cukinią 00000

Tagi: , , , , , , , , ,