Ta zupa potwierdza teorię, że najlepsze są najprostsze przepisy. Szczypiorek dobrze się komponuje z brokułami smakowo i kolorystycznie 🙂 A z pestkami dyni, to już jest mnóstwo zieleni 😉
Wpis bierze udział w zabawie Gotujemy po polsku!
Jeżeli lubisz brokuły, to zajrzyj także do tych przepisów: Zielona zupa groszkowo-brokułowa, Sałatka z jajek i brokułu, Lazania z brokułami, Penne z brokułami, Warzywa na parze z beszamelem, Ziemniaki i brokuły z beszamelem i szczypiorkiem.
Zupa krem z brokulów i szczypiorku
- brokuł
- pół pęczka szczypiorku
- litr wywaru warzywnego
- sól, pieprz
- pestki dyni i słonecznika do przybrania
- odrobina dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia
Brokuł podziel na różyczki, włóż do wrzącego wywaru i ugotuj do miękkości, czyli przez kilka minut. Dodaj szczypiorek i zmiksuj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Na talerzu zupę posyp pestkami dyni i słonecznika i polej kilkoma kroplami oliwy.
Tagi: brokuły, bulion, dynia, słonecznik, szczypiorek
[…] Całkiem prosta i sympatyczna zupka. W bardzo wiosennych barwach Dzięki dodatkowi ricotty staje się aksamitna w smaku. O tej porze roku taka dawka warzyw bardzo się przydaje. Poza tym warzywa są lekkie i pasują mi na świąteczny obiad, kiedy marzymy o wykwintnej, ale lekkiej zupce, bo koniecznie musimy zmieścić jeszcze pyszny deser Podobne przepisy: Zupa krem z brokułów i szczypiorku. […]
Olu, jutro gotuje z tego przepisu. Trzymaj kciuki 🙂
Topola, trzymam 🙂