Zielony kolor przywołuje wiosnę, prawda? 😉
Zupa z zielonych warzyw daje siłę na przetrwanie końcówki zimy. Na tym etapie potrzebujemy wzmocnienia, witamin i chlorofilu z zielonych roślin. Dlatego gorąco polecam przygotowanie prostej zupy z mnóstwa zielonych składników. Nie tylko warzyw, ale również ziół, dzięki którym zupa nabierze zdecydowanego smaku.

Zupa z zielonych warzyw

Zupa z zielonych warzyw

  • pół główki brokułu
  • 1,5 szkl zielonego groszku mrożonego
  • pęczek zielonych szparagów – jeśli nie masz, pomiń
  • 2 garście liści szpinaku
  • kilka cm zielonej części pora
  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka pasty bulionowej
  • odrobina pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki bazylii
  • ew. sól, pieprz

Do podania:

  • listki świeżej bazylii

Do garnka o grubym dnie wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pokrojonego w plastry pora, posyp odrobiną soli. Duś na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie brokuł podziel na różyczki, a szparagi przekrój oddzielając główki od łodyżek.

Wlej 1 litr wrzącej wody, dodaj pastę bulionową oraz groszek i gotuj przez 10 minut. Dodaj szpinak, brokuł, łodygi szparagów, pieprz kajeński, lubczyk oraz bazylię i gotuj jeszcze przez 6 minut. Pod koniec gotowania dopraw ewentualnie solą i pieprzem.

Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Główki szparagów z czosnkiem podsmaż na 2 łyżkach oliwy na średnim ogniu, przez 4 minuty, często mieszając. Oprósz odrobiną soli.

Ugotowaną zupę zmiksuj. Możesz wcześniej odłożyć kawałki warzyw, których użyjesz do podania zupy.

Do talerza wlej zupę, na wierzchu ułóż smażone szparagi z czosnkiem oraz inne warzywa i listki świeżej bazylii.

Zupa z zielonych warzywZupa z zielonych warzywZupa z zielonych warzyw

Tagi: , , , , , , , ,