To dla mnie bardzo ciekawy pomysł: pieczone jabłka, bita śmietana i pierniczki. Nie dowierzałam, że wszystko to razem będzie harmonijną kompozycją smakową. A jednak! Jest to bardzo fajne połączenie. Jabłko po upieczeniu jest soczyste i słodkie, śmietana delikatna i orzeźwiająca. Do tego aromatyczne pierniczki. Przenikają się tu różne smaki i konsystencje i to jest fajne.
Przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz „Kuchnia polska, tradycyjne przepisy”.
Wpis bierze udział w zabawie Gotujemy po polsku!

Luksusowa legumina z jabłek

Luksusowa legumina z jabłek

Na 1-2 porcje:

  • jabłko
  • łyżeczka cukru pudru lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub suszonej żurawiny
  • śmietanka kremówka
  • pierniczki, ciasteczka kruche lub biszkopty szampańskie

Jabłko obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne (najłatwiej za pomocą łyżeczki do wycinania kulek z melona lub arbuza). Ułóż połówki jabłek w naczyniu do zapiekania. Do każdego wgłębienia po gnieździe nasiennym wsyp pół łyżeczki cukru, wlej łyżkę rumu, nałóż skórkę pomarańczową lub żurawinę tak, by powstał kopczyk. Piecz w 150°C przez 45 minut (moje jabłka wyszły blade, więc po tym czasie zwiększyłam temperaturę do 175°C i piekłam jeszcze przez 15 minut). Podawaj z dodatkiem bitej śmietany i ciasteczek.

Gotujemy po  polsku! - edycja II

Tagi: , , ,