Ta zupa potwierdza teorię, że najlepsze są najprostsze przepisy. Szczypiorek dobrze się komponuje z brokułami smakowo i kolorystycznie 🙂 A z pestkami dyni, to już jest mnóstwo zieleni 😉
Wpis bierze udział w zabawie Gotujemy po polsku!
Jeżeli lubisz brokuły, to zajrzyj także do tych przepisów:
Zielona zupa groszkowo-brokułowa, Sałatka z jajek i brokułu, Lazania z brokułami, Penne z brokułami, Warzywa na parze z beszamelem, Ziemniaki i brokuły z beszamelem i szczypiorkiem.
Zupa krem z brokułów i szczypiorku

Zupa krem z brokulów i szczypiorku

  • brokuł
  • pół pęczka szczypiorku
  • litr wywaru warzywnego
  • sól, pieprz
  • pestki dyni i słonecznika do przybrania
  • odrobina dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia

Brokuł podziel na różyczki, włóż do wrzącego wywaru i ugotuj do miękkości, czyli przez kilka minut. Dodaj szczypiorek i zmiksuj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Na talerzu zupę posyp pestkami dyni i słonecznika i polej kilkoma kroplami oliwy.

Gotujemy po  polsku! - edycja II

Tagi: , , , ,