Moim zdaniem taki zestaw jest świetnym pomysłem na kolację dla dowolnej ilości gości 🙂 Wystarczy wcześniej przygotować wszystkie dodatki w oddzielnych miseczkach, a goście sami będą sobie robić swoje kompozycje smakowe. A efekt końcowy jest zawsze przepyszny. Naszym gościom bardzo smakowało 🙂
Falafel to bardzo smaczne kotleciki z ciecierzycy, które są znacznie lżejsze od mięsnych, więc na lato idealne. Do tego świeże warzywa, surówki, pomidory suszone, oliwki. A na koniec sos czosnkowy i sos chili 🙂
Nie przejmuj się ilością zaproponowanych dodatków. Wybierz to, co Ci najbardziej odpowiada 🙂

Pita z falafel i warzywami

Falafel z pitą i warzywami

Sos czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Ostry sos pomidorowy:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • chili lub pieprz kajeński – ilość wg uznania, ja dałam ćwierć łyżeczki
  • sól, cukier

Zrób sałatkę grecką i sałatkę Coleslaw i wstaw do lodówki. Wymieszaj składniki sosów i przelej do dzbanuszków lub sosjerek. Pomidory suszone i oliwki przełóż do miseczek. Ogórki obierz i pokrój na podłużne kawałki. Pomidory pokrój w ósemki. Placki pita przekrój na dwie lub cztery części (ja kroiłam na cztery). Przygotuj falafel wg przepisu – najlepiej podać je póki są ciepłe. Podaj wszystko na stół w oddzielnych miseczkach. Goście sami będą komponować swoje zestawy smakowe 🙂


Tagi: , , , , , , , , , ,