Jeszcze masz szansę zdążyć przed Świętami 🙂 Ciasto musi co prawda przez jedną dobę odpocząć przed pieczeniem, ale – jeśli nie przypieczesz pierniczków zbyt mocno – nie stwardnieją i nie będziesz musiała czekać przez kilka tygodni aż zmiękną…
Zapraszam też do przejrzenia wszystkich przepisów na pierniczki na tej stronie.
Pierniczki
- 1 kg mąki
- 250 g miodu
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 25 g kakao
- pół łyżki imbiru
- łyżka cynamonu
- niepełna łyżka utartych goździków
- ew. odrobina startej gałki muszkatołowej
- 30 g (2 łyżki lub 6 łyżeczek) proszku do pieczenia
Rozpuść na małym ogniu miód z margaryną. Do ostudzonej masy dodaj utarte jajka z cukrem i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie miało konsystencję bardziej płynna niż stałą – nie przejmuj się tym. Włóż je na dobę (lub dłużej) do lodówki.
Podziel na kilka części i rozwałkuj placki grubości pół centymetra. Wykrawaj pierniczki i przekładaj na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz w 180°C przez 11-13 minut. Pierniczki powinny wyglądać na upieczone, a w dotyku powinny być lekko sprężyste. Nie dopuść do przypieczenia lub zrumienienia. Pozostaw je na 10-15 minut do wystygnięcia, a potem zamknij w puszce metalowej.
Inne pierniczki:
Pierniczki na ostatnią chwilę (+film)
Pierniczki jak z IKEA (pepparkakor)
Lebkuchen – pierniczki niemieckie
Przejrzyj wszystkie pierniczki na blogu 2 smaki.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, jajka, kakao, margaryna, miód, pierniczki
[…] a jednak znakomicie oddające klimat Przepis znalazłam u Dorotus. Inne pierniczki u mnie: Pierniczki tradycyjne, Pierniczki tradycyjne razowe, Pierniczki nowoczesne. Wpis bierze udział w zabawach […]
[…] co roku sięgnęłam po mój sprawdzony przepis na pierniczki. Tym razem jednak część mąki zastąpiłam mąką razową. Eksperyment udał się i następnym […]
[…] Pierniczki piekę co roku. Tej zimy zaszalałam bardziej w związku z Festiwalem Pierniczków Oj, bardzo się rozkręciły zabawy międzyblogowe… Te pierniczki piekę wg klasycznego przepisu, którego nie mam potrzeby zmieniać. Najważniejsze, że da się z nimi oszukać czas To znaczy, że można je upiec tuż przed Świętami i nie będą twarde! Wystarczy wyjąć z piekarnika w momencie, kiedy tylko się upieką, a jeszcze będą miękkie. Dokładny przepis na nie jest tutaj. […]
[…] z mojego ulubionego przepisu, z którego piekę co roku. Ciasto musi leżakować tylko jeden dzień, a potem następuje bardzo […]
[…] na moje ulubione pierniczki jest niezmienny od wielu […]
Pyszne pierniczki! Takie piekłam po raz pierwszy, na pewno będę do nich wracać. Część została już zjedzona a jeszcze dobrze nie ostygły 😉 teraz czeka nas najlepsza zabawa – dekorowanie 🙂
Magda, ja też bardzo lubię pieczenie pierniczków i dekorowanie. Szczególnie takie rodzinne 🙂