Taką pieczeń lubię zjeść na obiad albo na kanapce.

Pieczona pierś indyka

Pieczona pierś indyka

  • 1 kg piersi indyka
  • 4 łyżki oliwy
  • lubczyk
  • słodka papryka
  • sól

Na dno naczynia żaroodpornego nalej oliwę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Obtocz mięso w tych przyprawach. Teraz obsmaż je z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Piecz pod przykryciem godzinę w 180°C. Potem zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 220°C – mięso ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz obtocz mięso w sosie z pieczenia i pozostaw pod przykryciem na 15 minut, żeby odpoczęło i nasiąknęło sosem.

Najłatwiej pokroić pieczeń, kiedy jest już zimna. Jeśli ma być podana na ciepło, to pokrojone plastry ułóż znowu w naczyniu żaroodpornym (jeśli nie ma w nim już sosu, to nalej na dno trochę oliwy) i podgrzej przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Pieczona pierś indyka 2Pieczona pierś indyka 3Pieczona pierś indyka 4Pieczona pierś indyka 5

Zobacz też inne przepisy z mięsem z indyka lub kurczaka:

Pierś indyka pieczona po staropolskuPierś indyka pieczona po staropolsku

Rolada z indyka 00Rolada z indyka

Pierś indyka pieczona z ziołamiPierś indyka pieczona z ziołami

Pierś kurczaka z soczystym zielonym groszkiem w śmietaniePierś kurczaka z soczystym groszkiem w śmietanie (+film)

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą i kaparamiPierś kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Tagi: , , , ,