Jeśli lubisz ciasteczka z Ikei, to możesz je zrobić sama 🙂 Są pyszne, imbirowe, lekko chrupiące. Świetne na Święta, bo inne od naszych tradycyjnych pierniczków, a jednak znakomicie oddające klimat 🙂
Przepis znalazłam u Dorotus.
Wpis bierze udział w zabawach „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009” i ” Świąteczne prezenty”.

Zapraszam też do przejrzenia wszystkich przepisów na pierniczki na tej stronie.

Pierniczki jak z IKEA (Pepparkakor)

  • 150 g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
  • 110 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru (użyłam zwykłego)
  • 375 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (można dodać więcej, jeśli lubicie)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

W małym garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by przestygło.

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko razem z melasą. Zagnieć przy pomocy miksera – zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Przykryj kulę folią przezroczystą i włóż do lodówki na 2 godziny.

Odkrój małą porcję ciasta i rozwałkuj ją (im cieniej, tym lepiej) na silikonowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Następnie foremkami wytnij dowolne kształty.
Piecz w temperaturze 175ºC przez 8 – 10 minut – do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjmij z piekarnika, ostudź na kratce.

Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

Tagi: , , , , , , ,