Miałam chęć na coś delikatnego, kojącego. Zarówno dynia, jak i kluseczki są mało wyraziste w smaku, dlatego niezbędnymi dodatkami są tu świeży tymianek i sos balsamiczny lub pieprz.
Przepis dodaję do Festiwalu Dyni u Bei. Jeśli lubisz dynię, to kliknij w baner na końcu wpisu.
Zupa dyniowa z kluseczkami maślanymi
Zupa:
- 1 kg dyni
- pół szklanki mleka
- łyżka masła
- sól, pieprz świeżo mielony
- gałązki tymianku
- łyżka kremu balsamicznego
Kluseczki:
- pół szkl mąki
- 2 łyżki masła
- woda
Zupa. Dynię najpierw wydrąż – pestki możesz zachować do wysuszenia i zjedzenia. Pokrój na mniejsze kawałki, obierz. Pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wrzuć do garnka i dolej wody do 3/4 wysokości kostek dyni (część kostek nie będzie początkowo zakryta i ugotuje się na parze). Dodaj mleko, masło i sól i gotuj aż dynia będzie miękka. Zmiksuj na gładką masę.
Kluseczki. Wymieszaj mąkę, masło i taką ilość wody, by ciasto miało konsystencję mięciutkiej plasteliny. Odrywaj niewielkie kawałki ciasta, formuj kulki, a następnie spłaszczaj kciukiem. Do osolonego wrzątku wkładaj kluseczki, zamieszaj, a kiedy wypłyną gotuj jeszcze przez 2 minuty. Odcedź.
Na talerze nalewaj zupę, dodaj kluski, skrop kremem balsamicznym lub posyp pieprzem. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku.
Tagi: dynia, krem balsamiczny, mleko, tymianek
Cudownie gęsta 🙂
Evitaa, to prawda. Zwykle zupy gotuję nie zalewając całej dyni wrzątkiem.
Fajny pomysl. Zupka wygląda pysznie. 🙂
Majanko, polecam tą wersję z kluseczkami maślanymi 🙂
zupy dyniowe to coś dla mnie!
[…] Ola Cruz – blog: 2 smaki : Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią / Babeczki z karmelizowanym porem / Cyn… […]