Miałam chęć na coś delikatnego, kojącego. Zarówno dynia, jak i kluseczki są mało wyraziste w smaku, dlatego niezbędnymi dodatkami są tu świeży tymianek i sos balsamiczny lub pieprz.

Przepis dodaję do Festiwalu Dyni u Bei. Jeśli lubisz dynię, to kliknij w baner na końcu wpisu.

Zupa z dyni z maślanymi kluseczkami

Zupa dyniowa z kluseczkami maślanymi

Zupa:

  • 1 kg dyni
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • gałązki tymianku
  • łyżka kremu balsamicznego

Kluseczki:

  • pół szkl mąki
  • 2 łyżki masła
  • woda


Zupa. Dynię najpierw wydrąż – pestki możesz zachować do wysuszenia i zjedzenia. Pokrój na mniejsze kawałki, obierz. Pokrój w kostkę o boku 3-4 cm. Wrzuć do garnka i dolej wody do 3/4 wysokości kostek dyni (część kostek nie będzie początkowo zakryta i ugotuje się na parze). Dodaj mleko, masło i sól i gotuj aż dynia będzie miękka. Zmiksuj na gładką masę.

Kluseczki. Wymieszaj mąkę, masło i taką ilość wody, by ciasto miało konsystencję mięciutkiej plasteliny. Odrywaj niewielkie kawałki ciasta, formuj kulki, a następnie spłaszczaj kciukiem. Do osolonego wrzątku wkładaj kluseczki, zamieszaj, a kiedy wypłyną gotuj jeszcze przez 2 minuty. Odcedź.

Na talerze nalewaj zupę, dodaj kluski, skrop kremem balsamicznym lub posyp pieprzem. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku.

Zupa z dyni z maślanymi kluseczkami

Zupa z dyni z maślanymi kluseczkami

Tagi: , , ,