Potrzebujecie przepisu na proste i szybkie do wykonania danie obiadowe? A może szukacie inspiracji na danie lekkie, warzywne? Polecam połączenie podsmażonego bakłażana i cukinii z sosem pomidorowym i mozzarellą. Warzywa są lekkie, sos aromatyczny, a mozzarella wspaniale ciągnąca.

Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym z mozzarellą

Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym z mozzarellą

  • bakłażan
  • cukinia
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g mozzarelli (u mnie twarda, ale może też być miękka z zalewy)
  • listki świeżej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

Bakłażana i cukinię umyj i pokrój na grube plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż plastry warzyw z obu stron na rumiano. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Duś warzywa przez kilka minut, bez przykrycia, aby sos trochę odparował. Dodaj porwane liście bazylii i mozzarellę pokrojoną na plastry, przykryj pokrywką i smaż aż ser zacznie się topić. Podawaj natychmiast.

Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym z mozzarellą