Całkiem prosta i sympatyczna zupka. W bardzo wiosennych barwach 🙂 Dzięki dodatkowi ricotty staje się aksamitna w smaku. O tej porze roku taka dawka warzyw bardzo się przydaje. Poza tym warzywa są lekkie i pasują mi na świąteczny obiad, kiedy marzymy o wykwintnej, ale lekkiej zupce, bo koniecznie musimy zmieścić jeszcze pyszny deser 😉
Podobne przepisy: Zupa krem z brokułów i szczypiorku.
Zielona zupa groszkowo-brokułowa
- pół paczki mrożonych brokułów (około 25 dkg)
- pół paczki mrożonego groszku (około 25 dkg)
- litr wywaru warzywnego (na Święta wolę ugotować sama niż wrzucać sklepową kostkę do wrzątku)
- 2 łyżki sera ricotta plus jeszcze trochę do dekoracji
- czarne oliwki do dekoracji
- rzeżucha
- pieprz świeżo zmielony
Brokuły i groszek ugotuj w rosole do miękkości. Dodaj dwie łyżki ricotty i zmiksuj wszystko (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Nalej na talerze, udekoruj małą ilością ricotty, oliwkami (ja przekroiłam każdą na pół), rzeżuchą i pieprzem. Wypróbowałam dwie wersje dodatków. Pierwsza: ricotta, rzeżucha, oliwki; druga: ricotta, rzeżucha, pieprz. Obie mi pasują 🙂
Tagi: brokuły, bulion, groszek, oliwki, ricotta, rzeżucha, Wielkanoc
[…] w zabawie Gotujemy po polsku! Jeżeli lubisz brokuły, to zajrzyj także do tych przepisów: Zielona zupa groszkowo-brokułowa, Sałatka z jajek i brokułu, Lazania z brokułami, Penne z brokułami, Warzywa na parze z […]