Jakiś czas temu znalazłam genialny przepis na wędlinę domową. Nie ma przy niej zbyt wiele pracy i nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu do jej wykonania. A smak… do smaku sklepowej wędliny nie podobny 😉 Wędlina wychodzi o wiele wilgotniejsza niż po upieczeniu, gdyż wszystkie soki zostają zatrzymane w mięsie, nic nie wypływa na zewnątrz. Warto spróbować!
Wędlina domowa, polędwica

Wędlina domowa

  • kawałek mięsa: polędwica wołowa, schab, szynka, pierś indyka itp
  • przyprawy jakie lubisz:
    • wystarczy sama Vegeta
    • ja do polędwicy wołowej dodałam sól, bazylię i zioła prowansalskie
    • do schabu proponuję: sól, pieprz, czosnek i majeranek
  • rękaw do pieczenia, worek foliowy lub folia aluminiowa
  • sznurek

Mięso natrzyj przyprawami. Włóż do rękawa do pieczenia, dokładnie i ściśle zawiń boki folii do środka. Zawiń do samego końca, aby nie było powietrza w worku. Owiń ściśle sznurkiem – aby woda z garnka nie przedostała się do mięsa (bo wtedy mięso stwardnieje). Włóż swój pakunek do garnka z zimną wodą i postaw na ogniu. Od momentu zagotowania wody, gotuj jeszcze przez 6-7 minut, jeżeli masz cienki kawałek mięsa (7-8 cm) lub 10 minut grubszy kawałek. Wyłącz ogień i pozostaw mięso w wodzie aż zupełnie ostygnie (kilka godzin). Potem wyjmij pakunek z wody, rozwiń sznurek i folię i wyjmij mięso. Krój na cienkie plastry.


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Tagi: , , , , , , , , ,