Całkiem prosta i sympatyczna zupka. W bardzo wiosennych barwach 🙂 Dzięki dodatkowi ricotty staje się aksamitna w smaku. O tej porze roku taka dawka warzyw bardzo się przydaje. Poza tym warzywa są lekkie i pasują mi na świąteczny obiad, kiedy marzymy o wykwintnej, ale lekkiej zupce, bo koniecznie musimy zmieścić jeszcze pyszny deser 😉
Podobne przepisy: Zupa krem z brokułów i szczypiorku.

Zielona zupa groszkowo-brokułowa

Zielona zupa groszkowo-brokułowa

  • pół paczki mrożonych brokułów (około 25 dkg)
  • pół paczki mrożonego groszku (około 25 dkg)
  • litr wywaru warzywnego (na Święta wolę ugotować sama niż wrzucać sklepową kostkę do wrzątku)
  • 2 łyżki sera ricotta plus jeszcze trochę do dekoracji
  • czarne oliwki do dekoracji
  • rzeżucha
  • pieprz świeżo zmielony

Brokuły i groszek ugotuj w rosole do miękkości. Dodaj dwie łyżki ricotty i zmiksuj wszystko (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Nalej na talerze, udekoruj małą ilością ricotty, oliwkami (ja przekroiłam każdą na pół), rzeżuchą i pieprzem. Wypróbowałam dwie wersje dodatków. Pierwsza: ricotta, rzeżucha, oliwki; druga: ricotta, rzeżucha, pieprz. Obie mi pasują 🙂

Zielona zupa groszkowo-brokułowa


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Tagi: , , , , , ,