Sałaty jem niemal codziennie. Zwykle na obiad, czasem na kolację. Wbrew pozorom można się łatwo najeść taką średniej wielkości michą sałaty, pod warunkiem, że jest w niej dużo surowych warzyw. Awokado, oliwki oraz oliwa to zdrowe tłuszcze, które warto do sałatek dorzucać, ponieważ niektóre składniki odżywcze wchłaniają się do naszego organizmu tylko w towarzystwie tłuszczu. Cieciorka jest źródłem roślinnego białka, o którym warto pamiętać, jeśli unika się mięsa.
Skusicie się na taką prostą, ale pyszną sałatę?
Szpinak z cieciorką, awokado i suszonymi pomidorami
- 2 garście szpinaku
- pół awokado
- kilka oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3-4 pomidory suszone
- 1/3 szkl cieciorki
- łyżka oliwy
Szpinak umyj i osusz. Miąższ awokado natnij nożem w kratkę, a następnie wyjmij łyżką. Oliwki i pomidorki przekrój na pół. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
Zobacz też:
Sałata z ciecierzycą, papryka i awokado – obiad dla biegaczy
Roszponka i rukola z awokado oraz kiełkami rzodkiewki
Czosnkowa ciecierzyca z pomarańczą, szpinakiem i orzechami
Łosoś i szpinak w cieście pełnoziarnistym (+film)
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą
Grillowany indyk na rukoli z cieciorką
Tagi: awokado, ciecierzyca, oliwa, oliwki, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, szpinak
Cudownie apetyczne zdjęcia, Olu :-).
Evi, dzięki! Kocham wszelkie sałaty, one pięknie wyglądają bez żadnego wysiłku z mojej strony 🙂
A gdzie mięsko?
A nie ma, piąteczek 😉
Ostatnio mięso i nabiał jemy tylko od święta.