Jeśli macie ochotę na pyszny lekki obiad, to polecam takie roślinne zestawienie smaków. Gotowana ciecierzyca, doprawiona czosnkiem, rozmarynem i pieprzem kajeńskim jest bardzo smacznym źródłem białka. Orzechy i migdały to zdrowy tłuszcz i minerały, a szpinak i pomarańcze dodają soczystości i lekkości tej potrawie.
Poczęstowałam takimi małymi porcjami rodziców i siostrę. Smakowało, ale twierdzili, że nie najedliby się takim daniem. Ja się prawie najadłam. Dopełniłam michą sałaty 🙂
Czosnkowa cieciorka z pomarańczą, szpinakiem i orzechami
[2 duże porcje lub 4 małe]
- szkl surowej cieciorki lub puszka gotowej
- pół pomarańczy
- 50 g szpinaku baby
- garść orzechów włoskich
- łyżka płatków migdałowych lub twarożku z migdałów
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki rozmarynu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól morska i pieprz świeżo mielony
Jeżeli używasz surowej cieciorki, to namocz ją przez noc. Rano odlej wodę, zalej wrzątkiem i gotuj do miękkości, czyli około 40-60 minut. Możesz dodać do gotowania liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, ale nie jest to konieczne.
Ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę podgrzej dodając rozgnieciony ząbek czosnku, rozmaryn, pieprz kajeński, sól i pieprz do smaku.
Umyte i wysuszone liście szpinaku wymieszaj w misce z oliwą i sokiem z cytryny. Pomarańczę obierz i pokrój w plastry. Plastry pokrój na ćwiartki.
Na talerzu rozłóż szpinak, ćwiartki plastrów pomarańczy, ciepłą ciecierzycę, ćwiartki orzechów i płatki migdałowe lub twarożek z migdałów.
Tagi: ciecierzyca, czosnek, migdały, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, pieprz kajeński, pomarańcze, rozmaryn, sok z cytryny, szpinak
Wierze,ze karmieni byli zachwyceni :). Uwielbiam ciecierzyce!
Cudowności. Pysznie i zdrowo 🙂
Poproszę. Dużo! :))
Evi, słusznie! 😀