Ten przepis przywiozłam z Włoch. W największe upały nasi przyjaciele mają zwyczaj rano gotować składniki sałatki, kroić i wkładać do lodówki. Wieczorem sałatkę należy tylko wyjąć 🙂
Sałatka z ziemniaków, zielonej fasolki i cebuli
- pół kilo ziemniaków
- opakowanie mrożonej zielonej fasolki (całej, nie krojonej)
- 1-2 cebule
- oliwa
- oregano
- sól, pieprz
Ziemniaki i cebule nieobrane zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć dorzuć fasolkę. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Odlej wodę, przestudź warzywa. Ziemniaki i cebulę obierz. Ziemniaki pokrój na plasterki, cebulę w ósemki. Dopraw oliwą, oregano, solą i pieprzem. Podawaj od razu, lekko ciepłe lub wstaw do lodówki nawet na dobę (oczywiście może być krócej).
Tagi: cebula, dla alergików, fasolka szparagowa, oregano
Zostaw komentarz