Ten przepis przywiozłam z Włoch. W największe upały nasi przyjaciele mają zwyczaj rano gotować składniki sałatki, kroić i wkładać do lodówki. Wieczorem sałatkę należy tylko wyjąć 🙂

Sałatka z ziemniaków, fasolki i cebuli

Sałatka z ziemniaków, zielonej fasolki i cebuli

  • pół kilo ziemniaków
  • opakowanie mrożonej zielonej fasolki (całej, nie krojonej)
  • 1-2 cebule
  • oliwa
  • oregano
  • sól, pieprz

Ziemniaki i cebule nieobrane zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć dorzuć fasolkę. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Odlej wodę, przestudź warzywa. Ziemniaki i cebulę obierz. Ziemniaki pokrój na plasterki, cebulę w ósemki. Dopraw oliwą, oregano, solą i pieprzem. Podawaj od razu, lekko ciepłe lub wstaw do lodówki nawet na dobę (oczywiście może być krócej).

Tagi: , , ,