Tą sałatkę wymyśliłam dziś spontanicznie, poszukując czegoś pasującego aromatem do schabu na Boże Narodzenie. Efekt nawet przerósł moje oczekiwania. Aromaty są tu podobne jak w marynacie do schabu: miód, cynamon, curry. Bardzo istotna jest jakość pomidorków koktajlowych. Zimą zdarzają się, niestety, pomidorki bez smaku i słodyczy. Moje były pyszne same w sobie i to na pewno miało znaczenie dla ostatecznego efektu.
Inne sałatki na Święta: Sałatka grecka, Sałatka z jajek i brokułu, Sałatka pieczarkowa, Sałata z żurawiną.
Ten wpis bierze udział w zabawie: Kuchnia Świąteczna i Noworoczna.
Sałatka na Boże Narodzenie, z kapusty pekińskiej i pomidorków koktajlowych
- pół główki kapusty pekińskiej
- 30 dkg pomidorków koktajlowych
- pół puszki kukurydzy
- 1/3 szkl oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny
- łyżeczka musztardy francuskiej
- ew. ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- łyżeczka miodu
- odrobina cynamonu (odrobina = znacznie mniej niż szczypta)
- odrobina curry
- sól
Kapustę pokrój na niewielkie kawałki, dodaj część pomidorków i kukurydzę. Składniki sosu wlej do niewielkiego słoika, zamknij i potrząsaj, aż sos będzie dokładnie wymieszany. Tuż przed podaniem polej sałatę i wymieszaj. Na wierzchu ułóż pozostałe pomidorki.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, curry, cynamon, czosnek, kapusta pekińska, kukurydza, miód, musztarda, ocet balsamiczny, pomidorki koktajlowe
Zostaw komentarz