Ten przepis na stałe wszedł do naszego menu, bo sałatka Colesław jest niezastąpiona przy niektórych potrawach. Lubimy ją do gołąbków po cygańsku, kotletów mielonych i falafel. Jest delikatnie słodka i słona, zawiera odrobinę curry, które w połączeniu z jabłkiem i kapustą daje orzechowy posmak. Przepis znalazłam u Wedelki.

 

Sałatka Colesław

  • pół główki kapusty
  • 2 marchewki
  • jabłko
  • cebula

Sos:

  • sól, pieprz
  • cukier
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • szczypta curry

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj składniki sosu. Kapustę i cebulę posiekaj drobno. Jabłka zetrzyj na dużych oczkach, marchew na małych. Wymieszaj warzywa z sosem.

Tagi: , , , , , , ,