Kulki serowe posmakowały mi zarówno na słono jak i na słodko 🙂 Jak łatwo się domyślić słodkie kulki bardzo spodobały się dzieciom. Na pewno w lecie będę powracać do tego pomysłu, bo to zdrowa domowa przekąska. Kulki mają serowo-cytrynowe wnętrze, dobrze posłodzone, z nutką waniliową. A na wierzchu możemy dodać to, co nam najbardziej odpowiada.
Wpis bierze udział w akcji Małe Brzuszki Łakomczuszki.
Kulki serowe na słodko

Kulki serowe na słodko

  • 250 g sera białego, ja użyłam 3-krotnie mielonego
  • 1-2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z ćwiartki cytryny
  • 6 łyżeczek domowego cukru z prawdziwą wanilią

Otoczki:

  • 3 łyżeczki granulowanego, słodkiego kakao + 1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – wszystko należy lekko rozgnieść łyżeczką
  • żurawina (dodana do masy) + cukier trzcinowy

Wymieszaj ser z masłem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Jeżeli powstała masa jest zbyt miękka, włóż ją do lodówki na 30 minut. Przygotuj na spodeczkach wybrane otoczki. Uformuj kulki z masy serowej. Ja wolałam to robić dwiema łyżeczkami, zamiast rękami – do łyżeczek masa się tak nie klei. Kulki otocz w wybranych otoczkach i ułóż na półmisku. Do podanych wariantów smakowych bardzo pasują maliny 🙂

Tagi: , , , , , , , ,