Jeśli dobrze pokombinować, to prawie każdą potrawę da się przerobić na wegańską. Śledzie wegańskie wyglądają prawie jak prawdziwe. I okazuje się, że również smakują podobnie. Rybnego smaku nadaje im wywar z wodorostów. Na tyle mi zasmakowały, że już zdecydowałam podać takie na Wigilię. I podejrzewam, że niektórzy nawet się nie zorientują, że to nie są zwykłe śledzie 😉
Internet powiedział mi, że najlepsze do tej potrawy będą wodorosty wakame, ale w moim osiedlowym sklepie ekologicznym takich nie ma i w najbliższym czasie nie będzie. Skorzystałam więc z powszechnie dostępnych wodorostów nori, używanych do zawijania sushi. Wyszło świetnie!
Wzorowałam się głównie na przepisie Olgi Smile.

Śledzie z boczniaków

Śledzie z boczniaków

 

Wegańskie śledzie z boczniaków

  • 200 g boczniaków
  • 800 ml wody
  • pół płatu wodorostów nori (do sushi) lub garść suszonych wodorostów wakame
  • około 200 ml oleju lub oliwy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • 30 ml (2 łyżki) sosu sojowego
  • łyżeczka i jeszcze szczypta soli
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżka b octu winnego

Boczniaki oczyść, odkrój twardsze nóżki, a kapelusze pokrój na nieduże kawałki, takiej wielkości jak pokrojone śledzie. Płat wodorostów pokrój na nieduże kwadraty lub prostokąty, podobnej wielkości jak kawałki śledzi.

W garnku zagotuj wodę, dodaj sos sojowy, łyżeczkę soli i wodorosty. Użyłam tu garnka z wkładką do gotowania makaronu, dzięki czemu później bardzo łatwo odcedziłam wodorosty. Gotuj przez około pół godziny. Odcedź wodorosty zachowując wywar. Zagotuj go ponownie i dodaj pokrojone grzyby. Gotuj 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na co najmniej 15 minut. Odcedź boczniaki na sicie i wystudź.

Cebulę pokrój w piórka lub w kostkę. Włóż do miski, dodaj ocet i szczyptę soli i odstaw na 30 minut. Następnie dodaj pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, wodorosty, boczniaki i trochę oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj, przełóż do słoika i dopełnij olejem tak, by przykrył wszystkie składniki.

Tak przygotowane „śledzie” najsmaczniejsze są na drugi i trzeci dzień.

Śledzie z boczniaków 1Śledzie z boczniaków 2Śledzie z boczniaków 3Śledzie z boczniaków 4Śledzie z boczniaków 5Śledzie z boczniaków 6Śledzie z boczniaków

Tagi: , , , , , , , , ,