Jeżeli zostanie Wam nadmiar masy makowej, to polecam upieczenie takich uroczych małych makowców. Wystarczy dodać pianę z białek, upiec i makowce gotowe. Moje makowce podałam z suszoną żurawiną i cukrem pudrem, ale możecie też użyć bitej śmietany, łyżeczki dżemu wiśniowego lub roztopionej czekolady. Jeśli użyjesz dwóch białek zamiast jednego, powstanie coś w rodzaju sufletu makowego.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów z makiem.

Błyskawiczne minimakowce

Błyskawiczne minimakowce

[3 minimakowce]
  • szkl gotowej masy makowej, domowej lub z puszki
  • 1 białko
  • odrobina soli

Do podania:

  • żurawina
  • cukier puder

Białko z solą ubij na sztywno. Masę makową przełóż do miski, dodaj łyżkę piany z białek i wymieszaj. Dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj.

Dna kokilek do zapiekania wyłóż papierem do wypieków. Masę makową rozłóż do kokilek, do 3/4 wysokości.

Piecz w 180°C przez około 30 minut.

Błyskawiczne minimakowce 1Błyskawiczne minimakowce 0Błyskawiczne minimakowce 00

Tagi: , , , ,