W ostatnich dniach upal jest tak wielki, że na obiad można spokojnie zjeść lody 😉 Za to w porze kolacji można choć na chwilę włączyć kuchenkę i przyrządzić coś na ciepło. Proponuję Wam lekki omlet z warzywami. Tym razem połączyłam dwa kolory cukinii, dwa kolory pomidorków i lekko roztrzepane jajka. A na wierzch dorzuciłam świeże zioła. To była lekka, ale sycąca kolacja.

Omlet z cukinią i pomidorami

Omlet z cukinią i pomidorkami cherry

  • 2 małe cukinie w różnych kolorach
  • około 10 małych pomidorków, najlepiej tez w różnych kolorach
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • świeże liście tymianku i bazylii

Cukinie umyj i pokrój na grube plastry (nie obieraj). Pomidorki przekrój na 2 lub 3 części. Na dużą patelnię wlej oliwę, rozgrzej, dodaj pokrojone warzywa i smaż na dość dużym ogniu, aby trochę się zrumieniły.

Do miski wbij dwa jajka, dodaj sól i pieprz i wymieszaj trzepaczką. Ja lubię wymieszać niezbyt dokładnie.

Na patelnię z podsmażonymi warzywami wlej roztrzepane jajka, nie mieszaj. Zmniejsz ogień i smaż przez minutę pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.

Po usmażeniu dorzuć na wierzch świeże liście tymianku lub bazylii.

Omlet z cukinią i pomidorami 00

Omlet z cukinią i pomidorami

 

Tagi: , , , , ,