W ostatnich dniach upal jest tak wielki, że na obiad można spokojnie zjeść lody 😉 Za to w porze kolacji można choć na chwilę włączyć kuchenkę i przyrządzić coś na ciepło. Proponuję Wam lekki omlet z warzywami. Tym razem połączyłam dwa kolory cukinii, dwa kolory pomidorków i lekko roztrzepane jajka. A na wierzch dorzuciłam świeże zioła. To była lekka, ale sycąca kolacja.
Omlet z cukinią i pomidorkami cherry
- 2 małe cukinie w różnych kolorach
- około 10 małych pomidorków, najlepiej tez w różnych kolorach
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- sól, pieprz
- świeże liście tymianku i bazylii
Cukinie umyj i pokrój na grube plastry (nie obieraj). Pomidorki przekrój na 2 lub 3 części. Na dużą patelnię wlej oliwę, rozgrzej, dodaj pokrojone warzywa i smaż na dość dużym ogniu, aby trochę się zrumieniły.
Do miski wbij dwa jajka, dodaj sól i pieprz i wymieszaj trzepaczką. Ja lubię wymieszać niezbyt dokładnie.
Na patelnię z podsmażonymi warzywami wlej roztrzepane jajka, nie mieszaj. Zmniejsz ogień i smaż przez minutę pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
Po usmażeniu dorzuć na wierzch świeże liście tymianku lub bazylii.
Tagi: bazylia, cukinia, jajka, oliwa, pomidorki koktajlowe, tymianek
I zjechał z patelni, nie rozpadając się przy tym, brawo omlecie!
Na jak to? Chyba: brawo Ola 😀
A poważnie, to duża w tym zasługa gładkiej, nieprzywierającej patelni.
wygląda znakomicie- tyle kolorów i smaków lata:)
Przepysznie wygląda!!!
Mam plan wykonać takie danie.
Ochłodziło się więc może być także na śniadanie 😀
Somoja, oczywiście! Ja w chłodniejsze dni najchętniej jadam taki omlet na śniadania 🙂
Doprawdy wspaniały w każdym centymetrze
Wybredny, tez tak uważam i wciąż powracam do tego dania 🙂