To jest pierwsza potrawa, która przyszła mi do głowy, kiedy myślałam o czymś prostym z jajek 🙂 Pyszna, łatwa do zrobienia, pożywna. Idealne weekendowe śniadanie. A jeszcze do tego użyłam nocnych bułeczek, których jestem teraz fanką 🙂

Jajko zapiekane w bułce - tradycyjne

Jajko zapiekane w bułce – tradycyjne

  • bułka
  • jajko
  • masło
  • plasterek szynki
  • pieczarka
  • ser żółty lub pleśniowy lub mozzarella – co masz pod ręką 🙂
  • sól, pieprz

Piekarnik nastaw na 200°C z termoobiegiem. Umyj, obierz i pokrój pieczarkę na plasterki. Podduś na maśle przez kilka minut pod przykryciem. W tym czasie z bułki odetnij wierzch (kapelusz). Teraz wbij ostry nóż pionowo, tuż przy skórce i natnij miąższ dookoła. Łyżeczką podważ i wyjmij miąższ. Zachowaj ostrożność, żeby nie uszkodzić skórki. Wnętrze bułki posmaruj masłem. Włóż do środka trochę pokrojonej szynki i trochę pieczarek. Ostrożnie wlej surowe jajko. Posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż kawałeczki sera. Wstaw do piekarnika na jakieś 8 minut. Wyjmij, kiedy tylko białko się zetnie. Żółtko najlepsze jest w postaci płynnej. Proponuję podać taką grzankę na liściu sałaty, posypaną czymś zielonym.



Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Tagi: , , , , , , ,