Od kiedy po długiej przerwie wróciłam do tej potrawy, codziennie robię ją sobie na śniadanie. Za każdym razem kombinuję, oczywiście 🙂 Dzisiejsza wersja została zainspirowana przez danie Jajka w koszulkach w jogurcie. Podoba mi się połączenie smaków: delikatny jogurt, sycące jajko i czosnek oraz dodająca koloru i smaczku papryka. Danie pyszne i lekkie, ale jednocześnie sycące.

Jajko zapiekane w bułce - po turecku

Jajko zapiekane w bułce – po turecku

  • bułka
  • masło
  • jajko
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • odrobina czosnku  (1/4 ząbka)
  • sól, papryka czerwona  (ja posypałam też odrobiną lubczyku)

Bułkę wydrąż jak w przepisie na Jajko zapiekane w bułce – tradycyjne. Posmaruj wnętrze bułki masłem. Wlej do środka jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem. Ostrożnie wlej jajko. Posyp solą i papryką. Piecz w 200°C z termoobiegiem przez około 8 minut. Kiedy tylko białko się zetnie, wyjmij z piekarnika.


Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Tagi: , , , , , ,