Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc czas powrócić do pieczenia granoli. Klara już od jakiegoś czasu dopytuje kiedy upiekę kolejną porcję 🙂 Zabiera granolę do szkoły, na drugie śniadanie, a ja mam poczucie, że zapewni sobie sporą dawkę pożywnych i zdrowych składników.

Tym razem proponuję granolę jesienną z jabłkiem i cynamonem. Smakowo pasuje mi do niej żurawina i migdały, więc i one znalazły się w granoli w dużych ilościach.

Granola cynamonowa

Granola cynamonowa

  • 350 g płatków owsianych
  • 150 g płatków migdałów
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 200 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • pół łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • duże jabłko, najlepiej miękkie

Jabłko zetrzyj na małych oczkach tarki lub na tarce do placków ziemniaczanych. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do wypieków.

Piecz w 180°C przez 30-40 minut. W połowie pieczenia możesz przemieszać granolę – będzie bardziej chrupka ze wszystkich stron.

Granola cynamonowa 0

Tagi: , , , , , , , , , ,