Ta sałatka jest dość nietypowa i mogą ją jeść tylko osoby otwarte na nowe smaki i niespotykane połączenia. No, chyba że ktoś od zawsze jada tego typu zestawy warzyw i owoców. Przyznaję, że po opisie składników uznałam, że sałatka może mi nie posmakować. Jednocześnie coś mnie kusiło, żeby spróbować 🙂 Zrobiłam i… po pierwszym kęsie uznałam, że smak sałatki jest dziwny. Jednak coś w niej jest, bo sięgałam po kolejne, aż zjadłam całą ze smakiem. Ważne dla mnie jest to, że jest prosta do wykonania, z polskich produktów i pozostawia uczucie sytości. Na pewno jeszcze ją zrobię 🙂

Przepis dostałam od Jadwigi z klubu sportowego – dziękuję! 🙂

Sałatka owocowo-warzywna ze śliwkami

Sałatka warzywno-owocowa ze śliwkami

[porcja dla jednej osoby]
  • pomidor – u mnie podłużny, żółty
  • ogórek gruntowy
  • pół małej cebuli
  • jabłko
  • 2 śliwki
  • olej aromatyzowany suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem lub 2 łyżki oliwy z łyżeczką octu balsamicznego
  • sól

Pomidora sparz (zalej na minutę wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą) i obierz. Pokrój w słupki szerokości około pół centymetra i długości około 2 cm.

Ogórka obierz i pokrój w słupki podobnej wielkości. Z jabłka wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w słupki. Śliwki przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w słupki.

Cebulę obierz i posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem, jeśli trzeba.

Sałatka owocowo-warzywna ze śliwkami 1Sałatka owocowo-warzywna ze śliwkami 2

Sałatka owocowo-warzywna ze śliwkami 0

 

Tagi: , , , , ,